Witam
Wreszcie zrobiło sie ciepło i mozna było pyknąć konikiem trochę kilometrów.
Jak wiecie jestem tu nowy na forum motorek kupiłem miesiąć temu od użytkownika Wojtek_Z
z Bielska-Białej. Motorek w swietnej formie jak na 2004 rok i raptem 6900km
Zrobiłem nim 400km i jeżdzi sie naprawdę cacy.
Ale nurtuje mnie jedna sprawa.
Zaobserwowałem dziwny szum wydobywający się z przestrzeni pomiędzy bakiem a lagami podczas jazdy.Jest on na tyle męczący że zagłusza pracę silnika i wydechów..których nie słyszę bo szum bije mi prosto po uszach...mógłbym to porównać do szumu wodospadu jakbym go zamontował w ramie..narasta on też z obrotami. Jak moto jest jeszcze nie rozgrzany tego nie słychać...gdzieś po przejechaniu 3-4 km nasila sie do pewnego poziomu.
Zalezy mi zeby to zdiagnozować aby sie nie okazało ze zaraz bedę miał moze metalowy deszcz w silniku:)
NIe wiem czy ten model może tak ma , najchętniej spotkałbym sie z kimś w pobliżu kto ma już trochę godzin przelatane na XT-eku i pomógł mi z tym.
Pozdrawiam
Marcin
Pierwsze kilometry z XTR. Układamy się:)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2014, 11:39 przez MGB, łącznie zmieniany 1 raz.
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
97' Honda XR400R sprzedany w dobre ręce
9X" Honda XR250 Baja ....ehhh
90' Simson S51
8X' Ogar and Kadet Dziadka:)
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
dziwna sprawa z tym szumem. Może jesteś przewrażliwiony? tam z przodu to chyba tylko powietrze może przepływać i szumieć, może masz jakoś krzywo owiewkę zamocowaną i temu tak wieje. Może coś się ulatnia z wlewu oleju albo kolektory są nie dokręcone do cylindra lub gdzie indziej nieszczelne.
Najlepiej przejedź się na innym XT i porównaj szumy.
Najlepiej przejedź się na innym XT i porównaj szumy.
Aby osiągnąć rzeczy których dotąd nie osiągnąłeś, musisz zacząć robic rzeczy, których dotąd nie robiłeś
powietrze to to nie jest bo czy jadę wolno czy szybko to słyszę ten dzwiek...owiewki raczej są ok..tj jakbym słyszał szum moze z jakiegoś łozyska bo jest on jednolity....moze to jest szum pracującego tłoka z cylindra i moze ten typ tak ma ....muszę sie przejachać jakimś innym xt-ekiem...moze ktoś chce w okolicy sie spiknąć...osłucham go jeszcze jutro stetoskopem.
pozdrawiam
pozdrawiam
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
Garnek na głowie podmierniałem ale jest to samo. Dziwnie to słycahć myslałem ze to moze łańcuszek rozrządu tak szumi ale naciąg jest na 5 ząbku.
Prośba jesli ktoś chciał sie spotkać ze mną i to obadać...chętnie się spotkam.
Ewnetualnie moze ktoś bedzie ładował na długi weekend na południe moze w Bieszczady niedaleko mnie (jestem w Kraśniku koło Lublina) będę ogromnie wdzieczny.
Konia i jeżdźca napoję poczęstuję:P
Prośba jesli ktoś chciał sie spotkać ze mną i to obadać...chętnie się spotkam.
Ewnetualnie moze ktoś bedzie ładował na długi weekend na południe moze w Bieszczady niedaleko mnie (jestem w Kraśniku koło Lublina) będę ogromnie wdzieczny.
Konia i jeżdźca napoję poczęstuję:P
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
tarcza hamulca,wentylator chłodnicy, pompa paliwa,łożysko koła.... , po wciśnięciu sprzęgła ustaje ?
kombinuj..
Jeśli coś szłemi to znak że jesteś nad morzem
kombinuj..
Jeśli coś szłemi to znak że jesteś nad morzem
A może to po prostu wentylator chłodnicy się załącza ?
Zwróć na to uwagę czy gdy tak szumi to jest załączony bo mówiłeś że na początku jazdy tego nie słychać. To byłoby logiczne bo silnik wtedy zimny i nie potrzebne dodatkowe chłodzenie a gdy przejedziesz dalej no to już wiadomo i musi się załączyć
Zwróć na to uwagę czy gdy tak szumi to jest załączony bo mówiłeś że na początku jazdy tego nie słychać. To byłoby logiczne bo silnik wtedy zimny i nie potrzebne dodatkowe chłodzenie a gdy przejedziesz dalej no to już wiadomo i musi się załączyć
bardziej zależne od obrotów silnika posprawdzam dziś ten wentylator i jeszcze przelecę czy sie moze gdzieś jakieś sruby nie poluzowały...moze do gmoli albo osłony
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
Dawaj do mnie ja na swoim gracie zrobiłem ponad 50000 to może pomoge a przy okazji opijemy sprzęta
lijo
lijo56, daj kjakieś namiary na siebie na pw
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
Jakieś nowe wiadomości w temacie MGB????
Może masz dobre wyczulone ucho ? W XTkach dość głośno, piszczy czy też szumi pompa paliwa. Sprawdź też gumę dolotu powietrza pod siedzeniem.
Czy na biegu jałowym i wkręcaniu na obroty jest to słyszalne?
Może masz dobre wyczulone ucho ? W XTkach dość głośno, piszczy czy też szumi pompa paliwa. Sprawdź też gumę dolotu powietrza pod siedzeniem.
Czy na biegu jałowym i wkręcaniu na obroty jest to słyszalne?
Jedzie Jadzia Dziadzie Braaap Braaap
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
Chyba mi sie uszy zaczynają przyzwyczajać...zamontowałem sobie wskaźnik biegów...jeżdzi sie o niebo lepiej...a dzwięk raz jest głosniejszy raz mniejsłyszalny.
Mam sporo roboty w warsztacie i nie mam w tej chwili czasu aby spotkać się z kolegą lijo56.
Pompę w baku słychać ale po odpaleniu moto jej dzwięk ginie zagłuszany przez pracę silnika.
Bajros, Jest to słyszalne na biegu jałowym i nasila sie wkrecając na obroty.
Jak porównam ją z innym moto bedę mógł coś wiecej napisać.
Mam sporo roboty w warsztacie i nie mam w tej chwili czasu aby spotkać się z kolegą lijo56.
Pompę w baku słychać ale po odpaleniu moto jej dzwięk ginie zagłuszany przez pracę silnika.
Bajros, Jest to słyszalne na biegu jałowym i nasila sie wkrecając na obroty.
Jak porównam ją z innym moto bedę mógł coś wiecej napisać.
66' K750
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51
95' Honda CN250
04' XT660R
90' Simson S51