Yamaha XT660 forum Strona Główna Yamaha XT660 forum
Polish XT riders

FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  FAQRegulamin  RejestracjaPowitalnia  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomysł na obrotomierz
Autor Wiadomość
Lazi 
Amator

Motocykl: xt 660x
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2018
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2019-04-18, 23:34   Pomysł na obrotomierz

Witam

Postanowiłem zająć się kwestią obrotomierza w mojej xtx. Jak wiadomo trudno jest znaleźć w tym moto jakieś solidne rozwiązanie tej kwestii stąd też rozważę w nadchodzącym czasie mozliwość wykorzystania ledowego wskaźnika audio - tudzież dwa kanały.
Za źródło sygnału mogę wykorzystać napięcie indukowane na którejś z cewek aczkolwiek w pierwszej próbie skupię się na przewodzie iskrownika który mam nadzieję z powodzeniem pozwoli na indukowanie napięcia kilku volt na dodatkowej cewce nań nawiniętej. Nie wiem na ile rozwiązanie okaze się skuteczne i być moze ktoś z was juz sprawdzał, w kazdym razie kazda opinia w tym temacie będzie mile widziana ;)
 
     
marider 

Motocykl: WR250xr/EX:XTx&DRZ400
Dołączył: 22 Paź 2012
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2019-04-19, 21:40   

Mam do sprzedania zegar Trail Tech Vapor z dodatkowym zestawem kontrolek i dodatkowym kablem zasilania. Ma oczywiście wbudowany obrotomierz i inne przydatne bajery na pokładzie więc po co kombinować? :)
 
     
Lazi 
Amator

Motocykl: xt 660x
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2018
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2019-04-23, 19:31   

Dzięki
Mój pomysł działa jak nalezy. Teraz czekam na częsci z ali i wrzuce fotki.
 
     
Slav 

Motocykl: Yamaha XT660R
Dołączył: 05 Lis 2018
Skąd: ŁAZY
Wysłany: 2019-04-24, 16:18   

Czy możesz powiedzieć w którym miejscu i jakie napięcie wyindukowało się na przewodach? Zastosowałeś owinięcie przewodu, zgadza się?
 
     
Lazi 
Amator

Motocykl: xt 660x
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2018
Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2019-05-06, 23:03   

Tak było awaryjnie przewidziane.
Ale jest dobry dostęp do cewki zapłonowej pod bakiem stąd tez z niej skorzystam. Napiecie dochodzi do kilkunastu volt, a moje wymagane maks. 5V usyskałem dodając potencjometr (mozna opornik jak ktoś umie didealnie dobrać ).
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM


Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14