Nawigacja
Witam, mam pytanko odnośnie nawigacji w terenie. Posiadam nawigację samochodową którą zaadoptowałem na moto. Wgrałem na nią OZI EXPLORERA, mam zeskanowane mapy topograficzne. Niestety są trochę nieczytelne, a sam program nie działa rewelacyjnie. Nie chcę inwestować w GARMINA. Może macie jakiś inne rozwiązanie. Pozdrawiam 
Wczoraj oglądałem nawigację Lark35 AT, od jakiegoś czasu testuje ją Witek łącznie z oblaniem wodą i jest OK. Ponoć nawet w rękawicach można sterować.
Z moich oględzin wynika też, że ma dobre dwa uchwyty
- Jeden motocyklowy ze stacją dokującą z na stałe mocowanym kablem i ładowarką oraz mocnym metalowym uchwytem do kiery.
-Drugi uchwyt na przyssawkę do puszki wraz drugą ładowarką, ale już normalnie na wtyczkę.
Zapasowa bateria, rysik.
3, 5 calowy ekran działa tylko poziomo
Jak dla mnie jedyna wada to znowu dwa urządzenia do noszenia i problem z komunikacją bluetooth
Dotychczas jeździłem ze smartfonem MIO K70 i wszystko mam w jednym- GPS, telefon i muzyka na drogę.
Bluetooth sam przełącza się z Auto mapy na telefon i ew. ścisza muzykę podczas komunikatów
Ekran też 3,5", ale mogę ustawiać pionowo i jest super widoczny.
Wady to:
-dotykasz ekran przez folię ochronną, więc nie zawsze "trafiasz"
- z etui jest dość duże
-awaryjność smartfona- od drgań potrafi się wyłączać
Z moich oględzin wynika też, że ma dobre dwa uchwyty
- Jeden motocyklowy ze stacją dokującą z na stałe mocowanym kablem i ładowarką oraz mocnym metalowym uchwytem do kiery.
-Drugi uchwyt na przyssawkę do puszki wraz drugą ładowarką, ale już normalnie na wtyczkę.
Zapasowa bateria, rysik.
3, 5 calowy ekran działa tylko poziomo
Jak dla mnie jedyna wada to znowu dwa urządzenia do noszenia i problem z komunikacją bluetooth
Dotychczas jeździłem ze smartfonem MIO K70 i wszystko mam w jednym- GPS, telefon i muzyka na drogę.
Bluetooth sam przełącza się z Auto mapy na telefon i ew. ścisza muzykę podczas komunikatów
Ekran też 3,5", ale mogę ustawiać pionowo i jest super widoczny.
Wady to:
-dotykasz ekran przez folię ochronną, więc nie zawsze "trafiasz"
- z etui jest dość duże
-awaryjność smartfona- od drgań potrafi się wyłączać
Ja do plusów Lark35AT dodałbym:
- możliwość instalacji dowolnego programu mapowego i map dostępnych pod ppc (uruchomiłem Garmina MobileXT, Automapę, ale najlepiej w obsłudze motocyklowej wypadła MapaMap)
- możliwości/cena - Garmin to to oczywiście nie jest, ale kosztuje chyba 1/4 tego co motocyklowy Nuvi.
- możliwość dokupienia transformatora 12V/5V (walcowa część uchwytu moto). Dzięki temu w samochodzie mam też zasilanie w uchwycie, bez podłączania osobnego kabelka z zasilaniem.
Minusy:
- brak gniazda audio. Kabelek byłby lepszy.
- jasność / kontrast. W dużym słońcu widać słabo. Ratuje głos.
- Oryginalne oprogramowanie jest mało przyjazne rękawicom.
Na moim XTXie jeszcze nie zamocowałem, póki co przymierzam się. Na V-Stromie miejsca było sporo, tu trzeba będzie wysilić szare komórki.
- możliwość instalacji dowolnego programu mapowego i map dostępnych pod ppc (uruchomiłem Garmina MobileXT, Automapę, ale najlepiej w obsłudze motocyklowej wypadła MapaMap)
- możliwości/cena - Garmin to to oczywiście nie jest, ale kosztuje chyba 1/4 tego co motocyklowy Nuvi.
- możliwość dokupienia transformatora 12V/5V (walcowa część uchwytu moto). Dzięki temu w samochodzie mam też zasilanie w uchwycie, bez podłączania osobnego kabelka z zasilaniem.
Minusy:
- brak gniazda audio. Kabelek byłby lepszy.
- jasność / kontrast. W dużym słońcu widać słabo. Ratuje głos.
- Oryginalne oprogramowanie jest mało przyjazne rękawicom.
Na moim XTXie jeszcze nie zamocowałem, póki co przymierzam się. Na V-Stromie miejsca było sporo, tu trzeba będzie wysilić szare komórki.
Tylko motocyklista wie, dlaczego pies wystawia łeb przez okno z samochodu...
Ma bluetootha, co z mojego doświadczenia ze słuchawkami na kabel jest o wiele lepszym rozwiązaniem.MarqSz pisze:- brak gniazda audio. Kabelek byłby lepszy.
Co schodziłem z moto to dopiero szarpnięcie kablami przypominało mi o nieodłączonych słuchawkach
PS. Właśnie gadałem z Witkiem do piątku spróbujemy rozkminić temat połączenia tego GPS Clark35 i telefonu jednocześnie poprzez GPS z blueto....m.
Jak zadziała to kupuję natychmiast
MarqSz pokombinuj też ze swoim, co trzy głowy to nie jedna
I jak byś mógł opisać jak dorobiłeś do uchwytu samochodowego zasilanie z ładowaniemMarqSz pisze:możliwość dokupienia transformatora 12V/5V (walcowa część uchwytu moto). Dzięki temu w samochodzie mam też zasilanie w uchwycie, bez podłączania osobnego kabelka z zasilaniem.
W samochodzie nie chcę go używać, ale mam dwa moto
Od razu podpowiem. Zamiast kombinować, trzeba spróbować / przetestować zestaw BT multipoint. To zestaw obsługujący dwa urządzenia. Z każdym innym OIMW nie ma szans.Wojtek pisze:Właśnie gadałem z Witkiem do piątku spróbujemy rozkminić temat połączenia tego GPS Clark35 i telefonu jednocześnie poprzez GPS z blueto....m.
Jak zadziała to kupuję natychmiast
W zestawie maszI jak byś mógł opisać jak dorobiłeś do uchwytu samochodowego zasilanie z ładowaniemMarqSz napisał/a:
możliwość dokupienia transformatora 12V/5V (walcowa część uchwytu moto). Dzięki temu w samochodzie mam też zasilanie w uchwycie, bez podłączania osobnego kabelka z zasilaniem.
W samochodzie nie chcę go używać, ale mam dwa moto
1. uchwyt moto z zasilaniem wchodzącym do "plecków" plastikowej ramki z daszkiem, kablem i przetwornikiem 12/5V, kończy się to gołymi przewodami do wpięcia w ukł elektryczny moto;
2. taką samą plastikową ramkę (z dziurką w "pleckach") i "gęsią szyją" z przyssawką. No i kabel od gniazda zapalniczki do gniazda USB.
Ja do tego po prostu zamówiłem niekompletny zestaw 1, wziąłem cały kabel z przetwornikiem i wmontowałem końcówkę w plecki tego plastiku z zestawu 2. W Twoim przypadku być może najwygodniej będzie po prostu zamówić w serwisie larka kompletny drugi uchwyt moto. A plastik z gęsią szyją wystawić na allegro?
Jeśli opisałem niejasno, daj znać to na priva podeślę fotki zestawu moto, póki jeszcze nie zamontowany.
Drugie moto to jak wiesz Huska450TE i tu raczej ich uchwyt nie da rady- jest na sztywno a takich drgań to żaden GPS nie wytrzyma
Ja mam przeciwwstrząsowy uchwyt Sw-Motech i do niego oryginalnie pasuje "ramka" Clarka35. Potrzebuję, więc tylko ten kabel z transformatorkiem i to w pleckach "stacja dokująca"- rozumiem, że to jest to, o czym napisałeś
Jak możesz to daj linka do serwisu, w którym kupiłeś te dodatki i jaka była tego cena.
Co do drugiej sprawy „fonii” to mój Bluet...h to Philips Stereo headset SHB7102 i on ma możliwość skojarzenia dwóch urządzeń- telefonu i np. nadajnika blueto...h, który jest w komplecie (włączasz go do innego urządzenia, jako słuchawki i on nadaje do głównej stacji)
Można również skojarzyć inne urządzenie audio posiadające nadajnik bluet...h np. MP3, komputer itd. Mam nadzieję, że też ten GPS Lark35.
Odbierasz wówczas rozmowy telefoniczne i jednocześnie z drugiego urządzenia słuchasz komunikatów GPS i muzyki- na czas rozmowy muzyka jest wyłączana i po zakończeniu znowu uruchamiana.
Jeżeli tak będzie a sprawdzimy to w piątek z Witkiem- to kupuję
Do mojego blueto...a Philipsa mam już dorobioną ładowarkę motocyklową, którą ładuję go nocą pod siedzeniem- przetestowane na wyprawach Chorwackiej i Krymskiej.
Mam dwa gniazdka:
- jedno z napięciem na stałe (poprzez bezpiecznik) do ładowania nocnego
-drugie poprzez stacyjkę do ładowania podczas jazdy (GPS, telefon)
Ja mam przeciwwstrząsowy uchwyt Sw-Motech i do niego oryginalnie pasuje "ramka" Clarka35. Potrzebuję, więc tylko ten kabel z transformatorkiem i to w pleckach "stacja dokująca"- rozumiem, że to jest to, o czym napisałeś
Jak możesz to daj linka do serwisu, w którym kupiłeś te dodatki i jaka była tego cena.
Co do drugiej sprawy „fonii” to mój Bluet...h to Philips Stereo headset SHB7102 i on ma możliwość skojarzenia dwóch urządzeń- telefonu i np. nadajnika blueto...h, który jest w komplecie (włączasz go do innego urządzenia, jako słuchawki i on nadaje do głównej stacji)
Można również skojarzyć inne urządzenie audio posiadające nadajnik bluet...h np. MP3, komputer itd. Mam nadzieję, że też ten GPS Lark35.
Odbierasz wówczas rozmowy telefoniczne i jednocześnie z drugiego urządzenia słuchasz komunikatów GPS i muzyki- na czas rozmowy muzyka jest wyłączana i po zakończeniu znowu uruchamiana.
Jeżeli tak będzie a sprawdzimy to w piątek z Witkiem- to kupuję
Do mojego blueto...a Philipsa mam już dorobioną ładowarkę motocyklową, którą ładuję go nocą pod siedzeniem- przetestowane na wyprawach Chorwackiej i Krymskiej.
Mam dwa gniazdka:
- jedno z napięciem na stałe (poprzez bezpiecznik) do ładowania nocnego
-drugie poprzez stacyjkę do ładowania podczas jazdy (GPS, telefon)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 23:48 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://lark.com.pl/kontakt.htm
Załatwiałem mailem i wyszło niecałe 80pln. Ale to były same początki sprzedaży tego modelu, nie wiem jak teraz. Dokładnie do otworu w pleckach wchodzi zasilanie. Musisz tylko zwrócić uwagę czy kabel dosyć sztywno wychodzący z tyłu nie będzie "w konflikcie" z mocowaniem. Ciekawy ten Philips.
Załatwiałem mailem i wyszło niecałe 80pln. Ale to były same początki sprzedaży tego modelu, nie wiem jak teraz. Dokładnie do otworu w pleckach wchodzi zasilanie. Musisz tylko zwrócić uwagę czy kabel dosyć sztywno wychodzący z tyłu nie będzie "w konflikcie" z mocowaniem. Ciekawy ten Philips.
- crazyrider12
Testujcie Panowie, testujcie a o rezultatach informujcie
...bo też jestem "na kupnie" jakiejś Navi. 
...bo każda okazja jest dobra by zjechać z utartej ścieżki i poszukać własnej 
Ja się przyznam, że korzystam z samochodowej nawigacji tomtom via120 w takim pokrowcu:
http://edddiey2001.blogspot.com/2010/09 ... older.html
Po tym jak od wibracji złamało mi się mocowanie gopro na kierownicy stwierdziłem, że nie zamocuję tam niczego ciężkiego.
Może nie wygląda to Pr0 ale spełnia zadanie.
Po tym jak od wibracji złamało mi się mocowanie gopro na kierownicy stwierdziłem, że nie zamocuję tam niczego ciężkiego.
Może nie wygląda to Pr0 ale spełnia zadanie.
h e d o n i z m
Dzięki za pomoc. Również używam Larka samochodowego + etui motocyklowe mocowane na kierownicę. Na drogach krajowych czy powiatowych korzystam z AutoMapy. Radzi sobie bardzo dobrze, natomiast mam problem na drogach nieutwardzonych (leśnych). Mój Ozi Explorer radzi sobie w 80 %. Może macie jakieś inne rozwiązanie, z jakich korzystacie programów w terenie 
Zainwestuj w Garmina kup dobre mapy i bedziesz mial go jeszcze dla potomka. Ja mam 60 csx topo i ostatnio w pralce ja wypralem 
A więc, z lewej nadjeżdża jakiś skuter. Z prawej też nic nie jedzie 
Pancio kupiłem w końcu tego Lark35AT, wyniósł mnie dokładnie 206zł.
Działa nawet nieźle, wgrałem mu już Auto Mapę i dogram iGO.
Niestety w połączeniu z blue...... nie działa tak idealnie jak smartfon, wyłącza co prawda fonię w momencie rozmowy telefonicznej, ale nie ścisza słuchanej muzyki podczas komunikatów GPS
Po zakończeniu rozmowy ponownie wraca do komunikatów i muzyki
Kombinuję właśnie mocowania do Jadźki i do Huski, ale że jest tania to nawet jak się urwie lub zmieni właściciela to nie będzie szkoda
Na Auto Mapie obsługa palcami nawet w rękawiczkach jest Ok.
Reszta wyjdzie w praniu
Działa nawet nieźle, wgrałem mu już Auto Mapę i dogram iGO.
Niestety w połączeniu z blue...... nie działa tak idealnie jak smartfon, wyłącza co prawda fonię w momencie rozmowy telefonicznej, ale nie ścisza słuchanej muzyki podczas komunikatów GPS
Po zakończeniu rozmowy ponownie wraca do komunikatów i muzyki
Kombinuję właśnie mocowania do Jadźki i do Huski, ale że jest tania to nawet jak się urwie lub zmieni właściciela to nie będzie szkoda
Na Auto Mapie obsługa palcami nawet w rękawiczkach jest Ok.
Reszta wyjdzie w praniu
gdzie go kupiłeś za tyle ?Wojtek pisze: kupiłem w końcu tego Lark35AT, wyniósł mnie dokładnie 206zł.
na allegro są za 400