XT660R w stanie idealnym i doposażony

ddd

Cześć,

cóż, chyba nadszedł czas na zmianę motocykla, dlatego postanowiłem w pierwszej kolejności puścić informację na forum, mając nadzieję, że motocykl trafi w dobre ręce...

Motocykl krajowy Yamaha XT660R w kolorze czerwonym, jestem jego drugim właścicielem. Produkcja 2009, pierwsza rejestracja 2010. Kupiłem go od pierwszego właściciela w 2021 po kilku latach postoju w garażu (w CEPIK można potwierdzić brak przeglądów i przyrostu przebiegu). Przegląd ważny do 08.2026, ubezpieczenie ważne do 04.2026.

VIN: VG5DM018000007167
Data pierwszej rejestracji: 19.04.2010

Po zakupie dokonałem kompleksowego przeglądu, który zawierał m.in.: wymianę fartuchów, dętek (Michelin), opon (Metzeler Sahara Enduro 3), płynu i przewodów hamulcowych (Hel), płynu chłodniczego (Prestone), oleju silnikowego (Valvoline Synpower), uszczelniaczy i osłon pyłowych przedniego zawieszenia (Ariete) oraz wymiany oleju (10W), smarowania główki ramy, wymiany świecy zapłonowej na irydową (NGK), żarówki (główna Osram Racing), "serki" zabieraka, czyszczenie i zabezpieczenie połączeń elektrycznych. Przed zakupem, poprzedni właściciel wymienił akumulator na nowy. Po drodze, co rok wykonywałem serwis olejowy.

W 2024 r.:
- wymieniłem pompę hamulcową przednią na Nissin, o większej wydajności, no i przy okazji oczywiście płyn.
- wyczyściłem i nasmarowałem elementy tylnego zawieszenia.
- klocki hamulcowe przód i tył (EBC metalizowane) - wymieniłem, żeby uzyskać większą siłę hamowania, ale okazało się, że oryginalne też były metalizowane :-D
- układ napędowy (łańcuch D.I.D. X-ring, zębatki JT, zdawcza z tłumikiem drgań) - oryginalny łańcuch nie chciał się już "prostować" ze starości, choć nie nosił oznak rozciągnięcia), razem z "serkami" zabieraka.

W 2025 roku byłem tym motocyklem na dłuższej wyprawie, więc przed wyjazdem nasmarowałem łożysko główki ramy, wymieniłem olej w zawieszeniu przednim, płyn hamulcowy, przykręciłem profilaktycznie nakrętkę na wale korbowym, wymieniłem płyn chłodniczy, założyłem poszerzaną stopę do stopki marki Advalp.

Olej (Valvoline Synpower 10W50) i filtry (HiFlo) wraz z filtrem i o-ringiem wymieniam co rok, co oznacza, że co jakieś 1,5 - 3,5 kkm. Ostatnia wymiana na zamknięcie sezonu 2025, połączona z regulacją zaworów i wymianę o-rignów na nowe. Płyn hamulcowy wymieniam co rok lub maksymalnie dwa lata.

Do motocykla dołożyłem: crashpady (Heed), handbary (Barkbuster), obrotomierz, ładowarkę do telefonu (USB-C), grzane manetki (Oxford).

Motocykl sprzedaję z:
- kompletem kluczyków.
- ze stelażem oraz kufrem centralnym (mieszą się dwa kaski) i kuframi bocznymi Shad. Bardzo pojemne.
- z oryginalną pompą hamulcową.
- zapasowymi, nowymi (kupione w 2025 r. przed wycieczką) dętkami Michelin i fartuchem.
- dwoma akcesoryjnymi szybami i oczywiście z oryginalną.
- bardzo pojemną torbą podróżną.
- oryginalnymi klockami hamulcowymi przód + tył - w stanie bardzo dobrym.
- dodatkową zębatką zdawczą 14T z tłumikiem drgań (dla mnie za krótkie przełożenia, przejechałem może z 200 km).
- klamkami regulowanymi CNC czerwonymi.

Motocykl jest w stanie niemal idealnym, nie drutowany - całość jest oryginalna. Przebieg to zaledwie nieco ponad 18 000 km. Bardzo o niego dbam i nigdy nie oszczędzałem na jakości używanych materiałów, części, ani tym bardziej na interwałach przeglądów serwisowych, mimo, że roczne przebiegi miałem bardzo małe. Całe swoje życie był garażowany. U mnie eksploatowany 99% na trasach asfaltowych, co w zasadzie jest głównym powodem pomysłu do zmiany.

Cena: 20 000 PLN. Zdaję sobie sprawę, że cena nie jest niska, ani pewnie nawet nie jest średnia, ale sprzęt jest w stanie niemal idealnym, zadbany, nie importowany, wyposażony w mnóstwo kosztownych akcesoriów, dlatego tanio go nie sprzedam. Oczywiście sprzęt ma już swoje lata, ale wersja R w zasadzie w takim stanie nie występuje w przyrodzie.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do kontaktu na priv. Oględziny i odbiór pod podwarszawskim Nadarzynem (05-830).
ddd

Sprzedany.

Przy okazji, dziękuję za pobyt na forum i do zobaczenia na trasie!
ODPOWIEDZ