W tym roku wybrałem się na wyprawę motocyklową do Rumunii 04-13.06.2014 r.
Ja na XT 660 R i mój serdeczny kolega na KTM 640 Adventure.
Kupiliśmy mapę od off-roadowców 4x4 za 239 zł, która zawierała ślad ich trasy prowadzący przez góry Karpaty. Do mapy dołączona była pełna informacja o punktach na trasie do zwiedzenia oraz plik na oziexplorera, który to jest zajebistym programem do GPS-a z naniesionymi mapami i topografią terenu. Dokładność co do metra !!!
Start trasy to miasto Satu Mare w Rumunii, ok. 800 km od Łodzi. Od tego miejsca zaczęła się właściwa pojazdka off-road. Jeździliśmy szutrami, przez lasy, łąki, błota, potoki, itp. Każdy dzień z jakąś przygodą, kończył się biwakiem w jakimś urokliwym miejscu w pobliżu wioski ( zaopatrzenie ) i rzeki.
Polecam z całego serca. Rumunia jest piękna. Ludzie życzliwi i wspaniali. Ceny atrakcyjne, np. piwo 3l - 9 zł, wino 2l - 12 zł, piwo w restauracji 3 zł, nocleg w restauracji ze śniadaniem na dwie osoby 70 RON, tj. ok. 70 zł Jedynie paliwo jest drogie, jakieś 6,3-6,4 zł za litr.
Wspomnienia super. Widoki, łąki pachnące lawendą, no a przede wszystkim ta wolność na moto. Zjeżdzamy z asfaltu i rzeźba w terenie !!!
To moja druga wyprawa i z doświadczenia wyszło, że przygotowałem się dobrze tak na 90 %. Zabrakło kleju do śrub, lub specjalnych plastykowych podkładek ( w terenie odkręciło mi się pół motocykla ). Poza tym poszła dętka na 10 cm gwoździu, złamałem stopkę i ramę pod siedzeniem przez zbytnie obciążenie tyłu ( chociaż w centralnym kufrze upchałem jedynie ubrania ).
Generalnie XT dało radę i tym razem chociaż muszę przyznać, że KTM jest twardsze i lepiej zniosło trudy wyprawy. Ja jednak po raz kolejny jestem zachwycony moim sprzętem i nie mam zamiaru się z nim rozstawać. Uniwersalność XT - wada i zaleta w jednym
Gdybyście mieli jakieś pytania, albo/i rozważali wyjazd do Rumunii to chętnie udzielę wszelkich wskazówek. POLECAM TRASĘ Z CAŁEGO SERCA !!!
Przygoda gwarantowana !!! Jedźcie zanim powstaną tam parki narodowe i szlabany !!!
Pod tym linkiem udostępniam Wam galerię zdjęć i filmów z wyprawy :
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Będę wdzięczny za komentarze.
Pozdrawiam,
Dawid.