Blokowanie mocy

jesteś ciekaw co na ten temat uważają pozostali użytkownicy? Pisz tutaj
miwol95

Ostatnio śmigałem moją R-ką po mieście i zatrzymała mnie policja do kontroli. Z racji, że mam prawko A2 (ograniczenie mocy do 35k W), a Yadwiga ma 35,3 kW (istny szatan :evil: ) zostałem odholowany. Z tego co się orjętuję to już przy drugim zatrzymaniu mogą mi wytoczyć sprawę sądową, a tym nie chciałbym ryzykować...

Dlatego postanowiłem, że zablokuję moto. Pobiegłem do starostwa, na stację diagnostyczną i dowiedziałem się jakich papierów potrzebują- m. in. zaświadczenie od salonu o założeniu blokady. Więc zadzwoniłem do salonu we Wrocławiu i usłyszałem odpowiedź: "Nie zajmujemy się blokowaniem motocykli ponieważ nie mamy hamowni, ale mogę panu dać namiary na hamownię, a my podbijemy i podpiszemy wydruk i potwierdzimy założenie blokady."

Z racji, że na hamowni mają urlop, a mnie się trochę spieszy postanowiłem zadzwonić do Poznania (podobna odległość ode mnie). W odpowiedzi na moje zapytanie usłyszałem: "Do XT 660 nie wychodziły moduły blokujące, więc nie możemy zablokować motocykla. Jedynie my możemy dokonywać takich zmian... wspominał też o jakimś zaświadczeniu od importera, o którym nic mi nie mówiono w starostwie...

Moje pytanie:
Czy ktoś z was załatwiał blokowanie XT? Jak to wygląda?
Awatar użytkownika
ZIBI

Witaj.
Tu masz ogłoszenie z aledrogo od ciebie ok. 66 kilometrów.
blokowanie mocy w motocyklu
Awatar użytkownika
Flaw
Administrator
Kontakt:

A w tym temacie o magicznej blaszce do blokowania moto
http://xt660.pl/viewtopic.php?p=17847#17847
h e d o n i z m
miwol95

Dzięki za linki, jednak oczekuję bardziej porady prawnej i wymiany doświadczeń z osobami, które już blokowały swoje maszyny. A na aledrogo jest faktycznie drogo :). Hamownia zawołała 850 za moją R-kę. A co do "magicznej blaszki" to czytałem temat. Niestety już wiem, że sam nie mogę zablokować moto i sama hamownia (w celu wykazania mocy poniżej 35 kW) też nie wystarczy.

Może ktoś zna jakieś konkretne paragrafy jak powinna wyglądać procedura blokowania moto/ zmiany mocy w dowodzie?
Awatar użytkownika
ZIBI

Poczytaj tu i popytaj kolegów co w tym wątku piszą.
Rejestracja na inna moc- A2, 35kW
Awatar użytkownika
arkadius0

Nikt nie blokował xt-ka. Także doświadczonych tu też nie znajdziesz. Jak już coś, to ktoś miał blokadę mechaniczną i chciał ją zdjąć lub miał w dowodzie wbite 35KW i mógł jeździć na A2.
A prawnie, to już wiesz że nie możesz prowadzić pojazdów powyżej 35KW o czym mówi kodeks drogowy.
Możesz sam go zablokować, ale musisz to pózniej potwierdzić badaniem na hamowni, a diagnosta na OSK musi ci na to wystawić papier.
Sory, ale popisałeś się głupota i kupiłeś pojazd na który nie masz uprawnień i myslaleś że Ci się uda prześlizgnąć. Zresztą nie Ty pierwszy i nie ostatni. Takiej gówniażerii pełno, która nie zastanawia się nad konsekwencjami, co będzie gdy dojdzie do kolizii, a niedaj bóg wypadku.
Ciesz się że Ci prawka nie zabrali. Bo ja bym nie był taki pobłażliwy.
Głupota musi słono kosztować.
A co do rady, to przedaj tego i kup takiego, którego będziesz mógł prowadzić
- gmole silnika wg SW-Motech / HOLAN - nieaktualne
- gmole owiewek wg. TOURATECHa - nieaktualne
- stelaże pod kufry na zamówienie - nieaktualne
Awatar użytkownika
arrasq
Kontakt:

Tak sobie myślę.. Hamuje się kołem. Prawda? Jeśli z tyłu założymy jeden ząb mniej to teoretycznie będzie słabszy, prawda? Na hamowni wtedy powinno wyjść mniej. Bardzo się mylę?
ODPOWIEDZ