Zbieram się do kupna moto w tym roku (w końcu). Najpierw jeszcze prawko, ale zacząłem się już rozglądać za sprzętem, ale trochę nie wiem w którą stronę mam iść. Stąd moje pytanie w jakim sprzęcie jeździcie (kask, buty, kurtka itd) Chcę użytkować moto na codzień, ale nie bez względu na pogodę. W razie słabej, samochód. Dojeżdzam codziennie do pracy 30-40km. Na sprzęt myslę na początek przeznaczyc ok. 1,5 tys +kask
Wstępnie mysłałem o kasku Nishua Enduro Carbon ale jak z tym daszkiem, czy rzeczywiście na szosie duzo lepiej bez?
Buty podobaja mi sie adventure, wysokie, klamry, ale czy na codzien i raczej bez terenu to ma sens?
Dzieki za odpowiedzi
W czym jeździcie, czyli jaki strój na xt660X
To tak, poprzedni sezon jeździłem buty Alpinestars SMX-6, do tego kurta Alpinestars Valparaiso, spodnie Heed albo Jeansy motocyklowe, rękawiczki Shima. Na tez sezon zakupiłem buty Alpinestars Tech 7, koszulka Fox, kask Airoh Terminator i gogle Fox Airview Enduro. Jeden komplet będzie na miasto a drugi do offu.
Loud pipes, saves lives.
na kasku i butach nie oszczędzaj i kup dobrej firmy bo szkoda głowy i nóg i wymieniać za rok znowu. Daszek bardzo przydatny jak się jeździ o wschodzie i zachodzie słońca ale nie konieczny.
Sprzęt ma przedewszystkim chronić a nie wyglądać dobrze, niestety budżet troche niski ale nie musi być wszystko od razu. Dobre, wysokie buty z gore-texem to koło tysiaca już, bez membrany nie radzę.
Sprzęt ma przedewszystkim chronić a nie wyglądać dobrze, niestety budżet troche niski ale nie musi być wszystko od razu. Dobre, wysokie buty z gore-texem to koło tysiaca już, bez membrany nie radzę.
Myslę że zakupy zależą od stylu jazdy i oczekiwań. Ja kupiłem drogie rzeczy, bo jeżdżę na długie wyprawy. Jesli chcesz dojeżdżać do pracy to można trochę zejść z kosztami, ale niewiele. Moim zdaniem buty to podstawa więc nie ma co oszczędzać-sidi adventure ok 1200pln. Na ciuchach można chyba trochę zaoszczędzić, choć teraz sezon juz się zaczyna więc raczej nie upolujesz tanich ofert. Może warto pomysleć o używkach? Ja mój komplet "asfaltowy" oddałem kolesiowi i jest bardzo zadowolony.
pozdrawiam trolik
pozdrawiam trolik
Dzięki właśnie o to mi chodziło, konkretne modele zobaczę jak to wyglądamaciokrk pisze:To tak, poprzedni sezon jeździłem buty Alpinestars SMX-6, do tego kurta Alpinestars Valparaiso, spodnie Heed albo Jeansy motocyklowe, rękawiczki Shima. Na tez sezon zakupiłem buty Alpinestars Tech 7, koszulka Fox, kask Airoh Terminator i gogle Fox Airview Enduro. Jeden komplet będzie na miasto a drugi do offu.
Właśnie kask wiedziałem że jakiś lepszy ale z tego wychodzi, że buty zjedzą mi dużo budżetu.delirium pisze:na kasku i butach nie oszczędzaj i kup dobrej firmy bo szkoda głowy i nóg i wymieniać za rok znowu. Daszek bardzo przydatny jak się jeździ o wschodzie i zachodzie słońca ale nie konieczny.
A co składało się na ten komplet? Spodnie wkładasz do butów czy jak? Jakby do tego kupić spodnie Mx?trolik pisze:Myslę że zakupy zależą od stylu jazdy i oczekiwań. Ja kupiłem drogie rzeczy, bo jeżdżę na długie wyprawy. Jesli chcesz dojeżdżać do pracy to można trochę zejść z kosztami, ale niewiele. Moim zdaniem buty to podstawa więc nie ma co oszczędzać-sidi adventure ok 1200pln. Na ciuchach można chyba trochę zaoszczędzić, choć teraz sezon juz się zaczyna więc raczej nie upolujesz tanich ofert. Może warto pomysleć o używkach? Ja mój komplet "asfaltowy" oddałem kolesiowi i jest bardzo zadowolony.
pozdrawiam trolik
spodnie mx do pracy? chcesz sie przebierac i straszyć ludzi?kajo11 pisze: A co składało się na ten komplet? Spodnie wkładasz do butów czy jak? Jakby do tego kupić spodnie Mx?
Do pracy to jeżdze w jeansach z wszytymi ochraniaczami na kolana i czarne wysokie buty (kozaki Dainese) co wyglądają normalnie jak spodnie sa na buty i juz.
Jedna para butów to zreszta i tak mało - do pracy para, w krzaki druga, na niedziele trzecia
No niestety ale na razie to muszę jakoś wystartować w miarę możliwości uniwersalnie. Prace mam taką że i tak jak przyjeżdżam to się przebieram, więc nikogo nie straszedelirium pisze:spodnie mx do pracy? chcesz sie przebierac i straszyć ludzi?kajo11 pisze: A co składało się na ten komplet? Spodnie wkładasz do butów czy jak? Jakby do tego kupić spodnie Mx?poza tym takie spodnie są cienkie, nie maja ochraniaczy, trzeba by osobno. Bez sensu.
Do pracy to jeżdze w jeansach z wszytymi ochraniaczami na kolana i czarne wysokie buty (kozaki Dainese) co wyglądają normalnie jak spodnie sa na buty i juz.
Jedna para butów to zreszta i tak mało - do pracy para, w krzaki druga, na niedziele trzecia
mam buty Shima SX-2 brązowe - wygodne przy chodzeniu po mieście, strasznie śliska podeszwa.
Druga para RST Tractech EVO III Black - przejechane w nich około 500km, wstępnie bardzo zadowolony.
Kurtka tekstylna Rebelhorn coś a'la Cubby III do tego spodnie tekstylne też a'la Cubby III - podpinki przeciwdeszczowe i ocieplające w komplecie.
Kask Rocc 770 - mechanizm opuszczania/podnoszenia blendy bardzo kiepski, pękł uchwyt suwaka wewnątrz kasku.
Rękawice Held Sparrow - całkiem spoko.
Druga para RST Tractech EVO III Black - przejechane w nich około 500km, wstępnie bardzo zadowolony.
Kurtka tekstylna Rebelhorn coś a'la Cubby III do tego spodnie tekstylne też a'la Cubby III - podpinki przeciwdeszczowe i ocieplające w komplecie.
Kask Rocc 770 - mechanizm opuszczania/podnoszenia blendy bardzo kiepski, pękł uchwyt suwaka wewnątrz kasku.
Rękawice Held Sparrow - całkiem spoko.
a podesłałbyś jakieś linki?delirium pisze:szukaj okazji na necie, niekoniecznie na polskich stronach - kaski np najlepiej w UK kupować bo vatu nie naliczaja na nie, zapłaciłem za mojego araia 70% ceny polskiej a i przesyłka często za darmo.
kask kupiłem tu: https://www.helmetcity.co.uk/kajo11 pisze:a podesłałbyś jakieś linki?delirium pisze:szukaj okazji na necie, niekoniecznie na polskich stronach - kaski np najlepiej w UK kupować bo vatu nie naliczaja na nie, zapłaciłem za mojego araia 70% ceny polskiej a i przesyłka często za darmo.
ciuchy tu: https://www.sportsbikeshop.co.uk/
i tu: https://www.motoin.de/
na ebayu UK tez coś trafisz dobrego.
Mam Nishua Enduro Carbon, daszek przypomina o sobie powyżej 120kmh, a tak to kask w porządku, bardzo lekki, dobra wentylacja i kapitalne pole widzenia. Wyciszenie jest przeciętne, więc prędkości powyżej przepisowych na dłuższą metę są niewskazane
za to pinlock wskazany
Kurtkę, spodnie/jeansy motocyklowe i buty kupowałem w Tarborze z uwagi na poprawki krawieckie, a w przypadku kurtki to szytą od nowa (nietypowy kolor, na zamówienie). I jedyne zastrzeżenie mam do butów - Tarbor Police są za mało sztywne w kostce, więc je prędzej czy później do zmiany.
Rękawice Held Dessert II i Season na lato i zimę odpowiednio. Przy czym poniżej 5c te zimowe już przestają dawać radę.
Do tego kurtka+spodnie przeciwdeszczowe Oxforda, które są przeciwdeszczowe i wiatroszczelne, więc jazda w "zimnych" warunkach jest możliwa
Kurtkę, spodnie/jeansy motocyklowe i buty kupowałem w Tarborze z uwagi na poprawki krawieckie, a w przypadku kurtki to szytą od nowa (nietypowy kolor, na zamówienie). I jedyne zastrzeżenie mam do butów - Tarbor Police są za mało sztywne w kostce, więc je prędzej czy później do zmiany.
Rękawice Held Dessert II i Season na lato i zimę odpowiednio. Przy czym poniżej 5c te zimowe już przestają dawać radę.
Do tego kurtka+spodnie przeciwdeszczowe Oxforda, które są przeciwdeszczowe i wiatroszczelne, więc jazda w "zimnych" warunkach jest możliwa