KURTKA

Trasy, przygotowania, wspomnienia
Awatar użytkownika
MarqSz

Może zacznę z innej strony. Ja zaliczyłem szlifa w tekstylnej. Rękaw od spodu wydarty. Z przodu z prawej strony wydarte "z mięsem" bo jak idiota nie słuchałem mądrzejszych i miałem w kieszeni kluczyki do kufra.
Dwa tygodnie temu wysłałem ciuch do firmy robiącej naprawy (chyba w Krakowie). Za <200pln dostałem kurtkę tak naprawioną, że "konia z rzędem" temu co rozpozna że kurtka jest po szlifie. Ze skórą tak się da? Czy jak mocniej przytrzesz to nosisz z "ranami" jak dzielny Indianin czy wywalasz do kosza?
Tylko motocyklista wie, dlaczego pies wystawia łeb przez okno z samochodu...
Wojtek

Po pierwsze skóra to nie szmatka i jej tak łatwo nie uszkodzisz - to jest jej główna zaleta ;-)
Po drugie nawet jak już, to od tego są kuśnierze- skórzaną kurtkę też się szyje, nie rośnie bezpośrednio na baranie :mrgreen:

Więc od tej strony to akurat kilkuset procentowa przewaga skóry :roll:

Wieki temu miałem skórzaną kurtkę, przeżyła niezliczoną ilość szlifów i gleb- jeździłem w niej ponad 10lat, zniszczeniu uległa w domu- została zalana wodą i tak leżała z pół roku aż zgniła :-x

PS. Kurtka nie jest na pokaz tylko ma chronić ridera przed- urazami, zimnem, wiatrem i deszczem :roll:
Awatar użytkownika
Bajros

Ja mam iXa i z doświadczenia wyznaję następującą zasadę jeśli chodzi o kurtkę : W zależności od warunków i przeznaczenia (miasto, trasa, tor, latanie po lasach) to zakładam tekstylną kurtkę, skórzaną lub buzer. Jednak najbardziej uniwersalna jest kurtka tekstylna. Przerobiłem krótką kurtkę, to następną już kupiłem długą bo do krótkiej trzeba pas nerkowy zakładać bo wieje po nerach. Mam też kilku kolegów którzy jeżdżą w tekstylnych kurtkach z wyciągniętymi ochraniaczami CE a pod kurtkę wkładają zbroję motocyklową.
Jedzie Jadzia Dziadzie ;) Braaap Braaap
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
Awatar użytkownika
raczek_
Kontakt:

Bajros pisze:Ja mam iXa i z doświadczenia wyznaję następującą zasadę jeśli chodzi o kurtkę : W zależności od warunków i przeznaczenia (miasto, trasa, tor, latanie po lasach) to zakładam tekstylną kurtkę, skórzaną lub buzer. Jednak najbardziej uniwersalna jest kurtka tekstylna. Przerobiłem krótką kurtkę, to następną już kupiłem długą bo do krótkiej trzeba pas nerkowy zakładać bo wieje po nerach. Mam też kilku kolegów którzy jeżdżą w tekstylnych kurtkach z wyciągniętymi ochraniaczami CE a pod kurtkę wkładają zbroję motocyklową.
dokładnie tak jak piszesz ;) ja tez zakładam samą szmatę na zbroję ;) Jest to spora zaleta jak podczas wypadu zachcę Ci się zboczyć z drogi i powalczyć trochę w cięższym terenie. Zdejmuję górę i od razu pełna wentylacja przy zachowaniu ochrony :)
Barnolek
Kontakt:

Doszła już do mnie ta skóra i teraz chciałbym zapytać dokąd sięga wam kurtka? Bo nie wiem czy jest za krótka, tył sięga mi do początku tyłka , a przód za trochę za pępek i zdaje mi się że jest za krótka.
Awatar użytkownika
raczek_
Kontakt:

Barnolek pisze:Doszła już do mnie ta skóra i teraz chciałbym zapytać dokąd sięga wam kurtka? Bo nie wiem czy jest za krótka, tył sięga mi do początku tyłka , a przód za trochę za pępek i zdaje mi się że jest za krótka.
Jeśli na tobie poza tą długością leży dobrze (szerokość w klatce i dł. rękawów) to będzie tak jak wspominałem ;) Model przeznaczony do jazdy razem ze spodniami. Teraz albo masz wybór dokupić pas nerkowy albo spodnie :) Są firmy które oferują dopinane przedłużenia kurtki (wpinasz w miejsce spodni), nie wiem jak z tym modelem
Barnolek
Kontakt:

http://allegro.pl/hein-gericke-extra-ku ... 32352.html

To jest tak kurteczka :) długość rękawów jest idealna , klata tez dobrze tylko właśnie obawiam się o długość ale skoro mówisz że są tak dla spodni albo podpinki to raczej będzie ok ;)
Wojtek

Będzie Ok, spodnie są zawsze wysoko.
Ja dopinam zamkiem tylko jak jest zimno- wtedy nie wieje pod kurtkę ;-)
Normalnie jeżdżę bez zapinania, ale spodnie mam na szelkach :roll:
Awatar użytkownika
mik1046
Kontakt:

WITAM FORUMOWICZÓW .
Od 2 miesięcy poszukuję kurtki i mam już wodę w głowie ponieważ tyle opcji przejrzałem ze nie wiem sam. Proszę was o własne opinie jaką polecacie. Czy warto przepłacać ? I czy warto firmówkę ?
Poszukuję raczej używkę oczywiście ze względów finansowych. Rozmiar XL.
Bardzo bym chciał tą ale niestety chwilowo tyle kasy nie mam :cry: -
Opcja 1 http://moto.allegro.pl/kurtka-hein-geri ... 83787.html
Opcja 2 http://moto.allegro.pl/yamaha-enduro-ra ... 68687.html
Za parę miesięcy na pewno nazbieram z 700 zł na kurtkę. Ale chciałbym mieć już i podziwiać jak wisi na szafie :mrgreen:
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 21:23 przez mik1046, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bober
Kontakt:

opcja 2 to musisz mieć zbroję albo buzer pod kurtką.
opcja 1 moim zdaniem jest optymalniejsza.
Ja polecam z doświadczenia modeke.
Używałem 2 sezonu downtown, a teraz mam discovery (ale na razie tylko raz w niej jechałem ;-) ).
Kando
Wojtek

Druga też ma protektory - jedyne pytanie gdzie/na co :?:
Awatar użytkownika
mik1046
Kontakt:

Hmm muszę powiedzieć że ta Modeka downtown całkiem fajna. I cenowo całkiem przystępnie :)
XTR/BMW w 3 odmianach / Mt09 Tracer / Ktm 1090 co następne nie wiem może T7
Awatar użytkownika
Bober
Kontakt:

mik1046 pisze:Hmm muszę powiedzieć że ta Modeka downtown całkiem fajna. I cenowo całkiem przystępnie :)
To kryterium było dla mnie ważne, podczas zakupu, no i nie zawiodła mnie. W terenie będziesz miał w środku mokro, a na trasie jest OK.
Chyba modeka też ma tourx czy coś podobnego w ofercie alternatywa dla downtown cenowo.
Wulf ma mój kolega i też sobie chwali, a discovery już nie raz była wychwalana na forum.
Moim zdaniem, modeka to dobry współczynnik jakość/cena.

A są jeszcze kurtki RUKKA , no ale one są w cenie motocykla :mrgreen:
Najlepiej pójść do sklepu przymierzyć i wtedy + - wiesz co chcesz.
Awatar użytkownika
Bajros

Dobrze Bober prawi, udać się do sklepu/motobazar czy wystawę, przymierzać rozmawiać ze sprzedawcami itd. Myślę, że warto jeszcze chwile poczekać z zakupem, na początku roku wchodzą nowe modele i zeszłoroczne wtedy tanieją zazwyczaj.
Jedzie Jadzia Dziadzie ;) Braaap Braaap
"Tylne koło ucieka cały czas, przednie tylko raz"
Awatar użytkownika
MarqSz

Akurat u mnie w Lublinie w większości sklepów wyprzedaże się kończą. W zeszłym roku na przełomie październik listopad kupiłem kurtkę przecenioną z 580 na 280. W tym roku pod koniec października kupiłem Horneta DS za 1500pln (brutto). W zeszłym tygodniu oglądałem rękawiczki, zostały same resztki, małe, wielkie albo kosmicznie drogie :-/
Tylko motocyklista wie, dlaczego pies wystawia łeb przez okno z samochodu...
ODPOWIEDZ