Yamaha XT660 forum Strona Główna Yamaha XT660 forum
Polish XT riders

FAQFAQ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  FAQRegulamin  RejestracjaPowitalnia  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana wydechu w Teresie 660
Autor Wiadomość
Wonski 
Kacper

Motocykl: Yamaha XTZ 660 Tenere
Dołączył: 15 Sie 2019
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2019-08-28, 09:58   Zmiana wydechu w Teresie 660

Siemka, ktoś z was zmieniał wydech przy Teresie np. na dominatora? Jakieś większe modyfikacje typu zmiana mapy silnika też jest potrzebna?
 
     
delirium 

Motocykl: xt660z
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2015
Skąd: Krakow
Wysłany: 2019-08-28, 13:18   Re: Zmiana wydechu w Teresie 660

Wonski napisał/a:
Siemka, ktoś z was zmieniał wydech przy Teresie np. na dominatora? Jakieś większe modyfikacje typu zmiana mapy silnika też jest potrzebna?


niepotrzebna, ale "tuning" a z dominatorem czy bez potrzebny bo yamaha jaja sobie robi.
 
     
maciokrk 
Black Panther


Motocykl: XT 660X
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Kwi 2013
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-28, 16:02   Re: Zmiana wydechu w Teresie 660

Wonski napisał/a:
Siemka, ktoś z was zmieniał wydech przy Teresie np. na dominatora? Jakieś większe modyfikacje typu zmiana mapy silnika też jest potrzebna?


Rogulec zmieniał wydech na Dominatora i wiem że jest zadowolony. Z tego co wiem żadnych regulacji nie było.
 
     
motomaciej 
motomaciej

Motocykl: XT660Z Tenere
Dołączył: 30 Cze 2019
Skąd: Piła
Wysłany: 2019-08-28, 17:05   

Czy to co dostajemy przy zakupie tego wydechu do Xt660z wystarcza do jego zmiany bez zadnych przerobek ? ktos sie orientuje ?
 
     
trolik

Motocykl: F650gs, XT660Z 2016
Dołączył: 24 Kwi 2016
Skąd: SZCZECIN
Wysłany: 2019-08-28, 17:32   

motomaciej napisał/a:
Czy to co dostajemy przy zakupie tego wydechu do Xt660z wystarcza do jego zmiany bez zadnych przerobek ? ktos sie orientuje ?

Nie wiem jak z Dominatorem, ale ja zmienilłem na Huzara bez żadnych przeróbek i bez problemów. Kupiłem też PCV żeby być pewnym że AFR jest ok po zmianie wydechu.
pozdrawiam trolik
 
     
motomaciej 
motomaciej

Motocykl: XT660Z Tenere
Dołączył: 30 Cze 2019
Skąd: Piła
Wysłany: 2019-08-28, 19:22   

trolik napisał/a:
motomaciej napisał/a:
Czy to co dostajemy przy zakupie tego wydechu do Xt660z wystarcza do jego zmiany bez zadnych przerobek ? ktos sie orientuje ?

Nie wiem jak z Dominatorem, ale ja zmienilłem na Huzara bez żadnych przeróbek i bez problemów. Kupiłem też PCV żeby być pewnym że AFR jest ok po zmianie wydechu.
pozdrawiam trolik


i czy AFR bylo ok ?
 
     
grego 


Motocykl: Tereska
Dołączył: 30 Kwi 2019
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-08-28, 19:55   

Wybaczcie lamerskie pytanie: co to jest AFR i PCV (bo chyba nie o rurę kanalizacyjną chodzi)?
 
     
maciokrk 
Black Panther


Motocykl: XT 660X
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Kwi 2013
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-28, 20:07   

grego napisał/a:
Wybaczcie lamerskie pytanie: co to jest AFR i PCV (bo chyba nie o rurę kanalizacyjną chodzi)?


AFR czyli Air-Fuel ratio. Chodzi o stosunek podawanego paliwa do powietrza. Przy zmianie wydechów czy filtra te parametry się zmienią.

PCV- czyli Power Commander V, urządzenie które sterują właśnie mapą zapłonową.
 
     
grego 


Motocykl: Tereska
Dołączył: 30 Kwi 2019
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-08-28, 20:13   

maciokrk, dzięki za oświecenie. To "V" mnie zmyliło, bo sam mam PC pod kanapą (nie pamiętam, która wersja) ale jeszcze w ogóle nie obczajałem tematu. Wiem tylko, że sonda lambda jest odcięta i założony opornik. Będę musiał doczytać, jeśli czas pozwoli, albo dopytam na zlocie :)
 
     
maciokrk 
Black Panther


Motocykl: XT 660X
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Kwi 2013
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-28, 20:16   

grego napisał/a:
maciokrk, dzięki za oświecenie. To "V" mnie zmyliło, bo sam mam PC pod kanapą (nie pamiętam, która wersja) ale jeszcze w ogóle nie obczajałem tematu. Wiem tylko, że sonda lambda jest odcięta i założony opornik. Będę musiał doczytać, jeśli czas pozwoli, albo dopytam na zlocie :)


To pewnie kev fuel mod czy 02 optimizer. Nie wiem jak to się nazywa dokładnie. Ja mam u siebie PCIII czyli trzecią wersje i jest okej :) moim zdaniem i tak żeby to miało sens to pasowałoby stroić to na hamowni plus wysłać ECU na remapping do OTR.
 
     
grego 


Motocykl: Tereska
Dołączył: 30 Kwi 2019
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-08-28, 20:37   

Kupiłem w zestawie, więc nie wybrzydzam. Przynajmniej na razie ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM


Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15