Problem z obrotami XTX

jesteś ciekaw co na ten temat uważają pozostali użytkownicy? Pisz tutaj
Wojtek

Nie ruszaj TPS-a :!: :!: :!:
Obroty regulujesz "mechanicznie" śrubą koło osi przepustnicy po lewej stronie- nią ustaw (obniż) na oko obroty.
Sprawdź w trybie diag i jak będzie koło 1400- 1500obr i nastaw koło 15-17 to jest Ok.

Mam nadzieję, ze zdążyłem i nie zdążyłeś rozregulować wszystkiego :-/

Dopiero wtedy jak nadal będzie 18 a obroty 1400 i widać, że TPS ruszany jak napisał mik1046 to poluzuj i przestaw na 17.

Moim zdaniem to są mechanicznie ustawione za wysokie obroty a reszta tak jak napisał Ci Raczek ;-)
Awatar użytkownika
crazyrider12

Ten post niczego nowego nie wnosi-wszystko już jest opisane przez innych użytkowników ;-)
...bo każda okazja jest dobra by zjechać z utartej ścieżki i poszukać własnej ;)
Wojtek

crazyrider12 pisze:Ten post niczego nowego nie wnosi-wszystko już jest opisane przez innych użytkowników ;-)
Crazy przemilczałem fakt, że jak zwykle kazałbyś rozebrać komuś silnik na części by ustawić wolne obroty zwykłą śrubką o której pewnie gonskin2 nie wiedział :mrgreen:
gonskin2

Okej dziękuję Wam za rady :) tylko troszeczkę zamieszania się zrobiło wiec co bym miał zrobić aby jak najmniej ingerować w fabryczne ustawienia. Tego TPSa i tak będę musiał regulować żeby zmienić tą wartość na 15-17?
gonskin2
Wojtek

Broń boże - zmiany wartości 15-17 ustawiasz właśnie tą śrubką na przepustnicy.
Jak da radę ustawić nią obroty rzędu 1400-1500 i wartość będzie te 15-17 to jest OK
TPS ustawia się raz fabrycznie i jak nikt tam nie grzebał to raczej nie ma prawa się nic przestawić ;-)
Zamieszaniem się nie przejmuj bo już go niema :lol:
gonskin2

Dobrze. To dziękuję Wam jak coś ustalę to od razu podzielę się informacjami.

Okej podładowałem aku wsadziłem wszedłem w tryb diagnostyczny i okazało się ze wolne obroty po zejściu z ssania wynosiły ~1700 .Ustawiłem śrubka która mi kazaliście na 1400-1500 i z automatu położenie przepustnicy spadło z 18 na 17 więc norma. Moto pracuje całkiem inaczej że tak powiem idealnie. W końcu schodzi z obrotów bez żadnych zawachań. Dziękuję Wam bardzo.
gonskin2
Awatar użytkownika
arkadius0

Poprzedni właściciel tego rumaka ustawił takie obroty bo mu gasł. Nie wiadomo z jakiego powodu, więc sprawdź na wszelki niewielki nr. TPSa. Informacje o co chodzi znajdziesz TU
Co prawda dotyczy roczników 04-06, ale nie zaszkodzi sprawdzić.
- gmole silnika wg SW-Motech / HOLAN - nieaktualne
- gmole owiewek wg. TOURATECHa - nieaktualne
- stelaże pod kufry na zamówienie - nieaktualne
gonskin2

Mój czujnik TPS nie podlega wymianie. Wydaje mi się ze ktoś próbował nie umiejętnie wyregulować moto pod sportowe tłumiki.
gonskin2
Awatar użytkownika
mik1046
Kontakt:

gonskin2,
Ja mam jedną białą kreskę idącą poprzez śrubę dalej przez TPS aż na przepustnicę na 100% od oryginału nie ruszane.
XTR/BMW w 3 odmianach / Mt09 Tracer / Ktm 1090 co następne nie wiem może T7
gonskin2

Ja mam dokładnie tą sama kreskę TPS w moim nigdy nie był ruszany . Numer serii także sprawdzałem zaczyna się od 46 wiec TPS nie podlega akcji serwisowej. Wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

w poprzednim poście mówiąc że ktoś nieumiejętnie chciał wyregulować pod tłumiki chodziło mi o bawienie się śrubką do regulacji obrotów.
gonskin2
Wojtek

gonskin2 pisze:Okej podładowałem aku wsadziłem wszedłem w tryb diagnostyczny i okazało się ze wolne obroty po zejściu z ssania wynosiły ~1700 .Ustawiłem śrubka która mi kazaliście na 1400-1500 i z automatu położenie przepustnicy spadło z 18 na 17 więc norma. Moto pracuje całkiem inaczej że tak powiem idealnie. W końcu schodzi z obrotów bez żadnych zawachań. Dziękuję Wam bardzo.
No Gonskin2 bardzo się cieszę, że zdążyłem i udało się w tak prosty sposób rozwiązać problem. ;-)
Napisałeś co prawda "kazaliście" , ale ja i to w liczbie pojedynczej tylko radziłem :lol:
gonskin2

No tak sorrki za bardzo się rozpędziłem z pisaniem, jednak bardzo jestem zadowolony z tak prostego zabiegu, który tak poprawił mi samopoczucie :)
gonskin2
Awatar użytkownika
mik1046
Kontakt:

gonskin2,
Od samego początku bębniłem że to linka albo obroty za wysokie ;-)
XTR/BMW w 3 odmianach / Mt09 Tracer / Ktm 1090 co następne nie wiem może T7
gonskin2

To mój pierwszy moto na wtrysku nie miałem bladego pojęcia że za wysoko ustawione obroty tak dziwnie mogą oddziałowywać na pracę silnika na niższych obrotach.
gonskin2
Jaro5

gonskin2 pisze:To mój pierwszy moto na wtrysku nie miałem bladego pojęcia że za wysoko ustawione obroty tak dziwnie mogą oddziałowywać na pracę silnika na niższych obrotach.
[shadow=white][/shadow]

Wszyscy teraz będą sobie zasługi przypisywać ,ale tak na prawdę to Ty Wojtkowi powinieneś dziękować ;-)
Wojtek ,łebski gość z Ciebie ;-)
Pozdro
ODPOWIEDZ