Problemy z odpalaniem
byś musiał sprawdzić czy ładuje. Alternator może nie dawać napięcia. Masz jakieś błędy w kompie? wg mnie motocykl po odpaleniu i odpięciu akumulatora powinien dalej chodzić. Jak zgaśnie tzn. że nie daje prądu.
[center]WEJDŹ
XT660 Tryb diagnostyczny
CO Settings
Ankieta
Mój XT'ek
[/center]
Dokladnie alternator, albo masz gdzies przebicie i go Tobie rozladowuje!!
A więc, z lewej nadjeżdża jakiś skuter. Z prawej też nic nie jedzie 
W każdym markecie kupisz miernik za 10zł, sprawdź napięcie na postoju, odpal i sprawdź czy rośnie do ok 13,5V.
Ale jak już sprawdziłeś i chodził to znaczy, że alternator i regulator są Ok.
Akumulator, który kupiłeś był zalany czy to jest żelowy?
Ale jak już sprawdziłeś i chodził to znaczy, że alternator i regulator są Ok.
Akumulator, który kupiłeś był zalany czy to jest żelowy?
Masz alarm w moto?
bez miernika i tak nie ogarniesz co jest grane. albo nie ładuje albo w jakiś sposób rozładowuje...
Podłącz miernik i sprawdz napięcie akumulatora, powinien mieć 12,5-12,8V naładowany jak mniej to może być lipny, w momencie odpalania nie mniej jak ok 10. Jeśli miernik będzie wyposażony w amperomierz to połącz szeregowo i sprawdz czy instalacja pobiera jakiś prąd (może pobierać ale minimalny bo dioda przy licznikach mruga przez pierwsze 24h z tego co pamiętam). Sprawdz również tak jak Wojtek pisał po odpaleniu czy ma ładowanie czyli ok. 13,5V. Trudno powiedzieć trzeba pomierzyć i wszystko będzie jasne. Lub metodą odłączania klem tak jak koledzy wcześniej napisali
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie."
Naładowałem aku prostownikiem odpalił. Stał całą noc i dzień sprawdziłem miał 12,6 V
Odpaliłem spadł w trakcie odpalania poniżej 10V ale odpalił potem chodził prawie na 13,5V 14,0V (czyli ładował). Zgasiłem próbowałem odpalić 2 raz ale już nie dał rady 3 raz nie dał rady bzykniecie koło aku. Pomiar 12,6 V - podczas odpalania spada do 4V czasem 5V.
Znów podładowałem 12,64V odpaliłem za 1 razem spadło do 10V. 13,5V na odpalonym zgasiłem znów odpaliłem podobnie odpalił.
Drugi aku też naładowałem i trzyma napicie. Może moto za mało jeżdżone i nie ma się kiedy aku podładować. Sam już nie wiem
[ Dodano: 2010-05-06, 18:18 ]
,,Mierzysz napięcie a nie prąd! Czyli miernik ustawiasz na DCV 20 V jak słusznie zauważyłeś. Napięcie akku mierzysz na wyłączonym zapłonie, napięcie ładowania na włączonym silniku (powinno być około 14V) . Upływ prądu - ściągasz klemę dodatnią z akumulatora, miernik ustawiasz wstępnie na DCA 10 A (czy ile tam masz na mierniku najwięcej), wpinasz sondy we właściwe gniazda - sonda dodatnia dla DCA 10A ma osobne gniazdo - jest opisane na mierniku jako , np. DCA 10A, następnie odłączoną klemę łączysz z akumulatorem wpinając amperomierz (Twój miernik) w szereg na zasadzie czerwona sonda do akumulatorowego zacisku a minusowa do klemy którą z niego przed chwilą zdjąłeś. Czytasz co Ci tam miernik pokazuje - albo pozostajesz przy zgrubnym pomiarze bo na tym zakresie zbyt dokładny nie jest albo patrzysz co Ci pokazuje i porównujesz z mniejszym zakresem amperomierza - jeśli się w nim zmieścisz i chcesz zmierzyć dokładniej, to przepinasz czerwoną sondę do tego gniazda gdzie mierzy się V, mA i ustawiasz miernik na DCA na maksymalnym zakresie miliamperowym i mierzysz miliampery - dokładny odczyt. Wada tej metody - auto przez chwilę pozostanie bez zasilania. Może się włączyć alarm, zresetować radio, etc . Jeśli chcesz wiedzieć jakie jest napięcie ładowania - podłączasz prostownik do aku i mierzysz napięcie na klemach z załączonym prostownikiem, miernikiem ustawionym na 20 DCV . Aha. Jeśli zdarzy się, że sondy podłączysz odwrotnie przy którymś z pomiarów to nie stanie się nic poza tym, że pomiar będzie ze wskaźnikiem ,,
cytat darnel z innego forum
To mi trochę pomogło jak ogarnąć miernik napięcia
Odpaliłem spadł w trakcie odpalania poniżej 10V ale odpalił potem chodził prawie na 13,5V 14,0V (czyli ładował). Zgasiłem próbowałem odpalić 2 raz ale już nie dał rady 3 raz nie dał rady bzykniecie koło aku. Pomiar 12,6 V - podczas odpalania spada do 4V czasem 5V.
Znów podładowałem 12,64V odpaliłem za 1 razem spadło do 10V. 13,5V na odpalonym zgasiłem znów odpaliłem podobnie odpalił.
Drugi aku też naładowałem i trzyma napicie. Może moto za mało jeżdżone i nie ma się kiedy aku podładować. Sam już nie wiem
[ Dodano: 2010-05-06, 18:18 ]
,,Mierzysz napięcie a nie prąd! Czyli miernik ustawiasz na DCV 20 V jak słusznie zauważyłeś. Napięcie akku mierzysz na wyłączonym zapłonie, napięcie ładowania na włączonym silniku (powinno być około 14V) . Upływ prądu - ściągasz klemę dodatnią z akumulatora, miernik ustawiasz wstępnie na DCA 10 A (czy ile tam masz na mierniku najwięcej), wpinasz sondy we właściwe gniazda - sonda dodatnia dla DCA 10A ma osobne gniazdo - jest opisane na mierniku jako , np. DCA 10A, następnie odłączoną klemę łączysz z akumulatorem wpinając amperomierz (Twój miernik) w szereg na zasadzie czerwona sonda do akumulatorowego zacisku a minusowa do klemy którą z niego przed chwilą zdjąłeś. Czytasz co Ci tam miernik pokazuje - albo pozostajesz przy zgrubnym pomiarze bo na tym zakresie zbyt dokładny nie jest albo patrzysz co Ci pokazuje i porównujesz z mniejszym zakresem amperomierza - jeśli się w nim zmieścisz i chcesz zmierzyć dokładniej, to przepinasz czerwoną sondę do tego gniazda gdzie mierzy się V, mA i ustawiasz miernik na DCA na maksymalnym zakresie miliamperowym i mierzysz miliampery - dokładny odczyt. Wada tej metody - auto przez chwilę pozostanie bez zasilania. Może się włączyć alarm, zresetować radio, etc . Jeśli chcesz wiedzieć jakie jest napięcie ładowania - podłączasz prostownik do aku i mierzysz napięcie na klemach z załączonym prostownikiem, miernikiem ustawionym na 20 DCV . Aha. Jeśli zdarzy się, że sondy podłączysz odwrotnie przy którymś z pomiarów to nie stanie się nic poza tym, że pomiar będzie ze wskaźnikiem ,,
cytat darnel z innego forum
To mi trochę pomogło jak ogarnąć miernik napięcia
Obstawiam w takim razie, że winowajcą jest aku.
[center]WEJDŹ
XT660 Tryb diagnostyczny
CO Settings
Ankieta
Mój XT'ek
[/center]