Wojtek pisze:...W XT-ku masz synchronizację...
Poważnie?? Myślałem, że nie robią w motocyklach synchronizacji, szkoda kilogramów.
@gkogut ma problem z zapięciem biegu właśnie z powodu braku synchro.
Ogólnie w skrzyniach sekwencyjnych zmiana bez sprzęgła to norma.
Problem pojawia się gdy przy braku synchronizacji i umiejętności kierowcy, zębatki zostaną zmuszone do "zaskoczenia" przy dużym obciążeniu, może się to skończyć poważniejszą awarią (może nie od razu ale po dłuższym katowaniu będziemy mieli skrzynie do wymiany). Jeżeli nie potrafimy dostrajać obrotów do zmiany biegu lepiej jest używać sprzęgła, wtedy skrzynia zapina biegi bez dużego obciążenia i zużywa się wolniej niż przy złym "wpinaniu" biegu przy odkręconej manetce. Z drugiej strony używanie sprzęgła przy braku synchronizacji skutkuję charakterystycznym zgrzytem przy zapinaniu biegu, który to tez nie jest najzdrowszym objawem, ale zawsze to lepiej mieć mały zgrzyt przy małym obciążeniu, niż duże pierdut przy wysokich obrotach.
Prawidłowa zmiana bez sprzęgła jest zdrowsza niż ze sprzęgłem... ale trzeba się tego nauczyć!!
Alternatywą jest przegazówka na sprzęgle.
...ale jak ktoś nie potrafi poprawnie zmieniać biegów bez sprzęgła czy robić przegazówek to normalna zmiana ze sprzęgłem jest najlepszą opcją.
Jeżeli chcecie się nauczyć zmian bez sprzęgła to najlepszą opcja są małe (125-250cc) crossy/enduraki