Wiem jakie są katalogowe różnice. Do tej pory myślałem o tych dwóch modelach Z- bardziej turystyka R- bardziej teren. Gdy jednak zacząłem się w to zagłębiać pojawiły się wątpliwości, spowodowane zresztą dodatkowymi pytaniami kolegi
Bo jakie są kluczowe różnice w tych dwóch modelach. Moim zdaniem najważniejsze to waga ponad 20 kg, do tego kąt główki ramy o jeden stopień (czy to dużo?) W sumie nie potrafiłem odpowiedzieć. Do tego Rka jest krótsza. Za pewne wszystko to wpływa na jej poręczność w terenie. Teraz turystyka Zka ma 8 litrów większy zbiornik i inną kanapę. I znów pytanie kolegi – to czyni ją bardziej przydatną do turystyki ? W sumie trudne pytanie bo niby tak? Jak dla mnie mało przekonujące argumenty.
Różnica w skokach zawieszenia to tylko albo aż 15 mm na korzyść oczywiście Rki. Za to to co mnie zdziwiło różnica w prześwicie to aż 50mm na korzyść Zki ! To już jakieś znaczenie na pewno ma w terenie wiem jak waliłem GS em po sporych kamolach w terenie
powiem, że mam tenere i zastanawiam się czy to był dobry wybór
Jeśli komuś się udało przebrnąć przez mój wywód i do tego ma swoje przemyślenia to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.
Pozdrawiam
Jarek