potrzebuję pomocy koledzy !!! hamulec przedni

jesteś ciekaw co na ten temat uważają pozostali użytkownicy? Pisz tutaj
Awatar użytkownika
crazyrider12

ZIBI To brzęczenie przy hamowaniu to nity na tarczy. Z innych moto wiem że jak się odwrotnie założy blaszkę to też brzęczy...ale ważne że hamuje ;)
Co do uzupełniania płynu: zbiorniczek wyliczony jest tak że po wymianie klocków, tłoczki wciśnięte w zacisk, wlewasz płyn do znaku "max". Poziom płynu obniża się wraz ze zużywaniem się klocków. Jak się klocki kończą ilość płynu w zbiorniczku jest bliska "Min"-to między innymi informuje ridera o konieczności ich wymiany.
Zakładasz nowe klocki,tłoczki cofnięte w zacisk i znów poziom płynu wraca do max :) Nigdy nie dolewam płynu w trakcie eksploatacji. Płyn wymieniam co dwa lata, lub wcześniej, jak zmieni kolor na brązowy. Zacisk rozbieram na części pierwsze jak zapieczony (jeszcze mi się w XTR nie zdarzyło) lub przy okazji wymiany płynu. Klocki zmieniam wg potrzeb ;)
...bo każda okazja jest dobra by zjechać z utartej ścieżki i poszukać własnej ;)
Awatar użytkownika
ZIBI

crazyrider12 pisze:ZIBI To brzęczenie przy hamowaniu to nity na tarczy. Z innych moto wiem że jak się odwrotnie założy blaszkę to też brzęczy...ale ważne że hamuje
Blaszka dobrze założona strzałką do góry tylko pewnie nie była jeszcze nigdy zdejmowana, a ciężko było ją zdjąć to pewnie się trochę poluzowała.
A z tym bzyczeniem przy hamowaniu przy większej prędkości słychać mocniej potem zanika ?
Przed wymianą płynu i klocków było cicho.
Awatar użytkownika
crazyrider12

U mnie wydech pewne odgłosy zagłusza ;) Im bardziej zwalniam tym dźwięk staje się cichszy, ale nie znika.
...bo każda okazja jest dobra by zjechać z utartej ścieżki i poszukać własnej ;)
Awatar użytkownika
Łysownia

Myślałem, że to brzęczenie to tylko u mnie po zmianie:) Też wszystko wyczyściłem smarowałem złożyłem jak było tylko klocki nowe i brzęczy:( Myślałem, że to klocki muszą się ułożyć ale to było 2000km temu a problem pozostał. Klocki mam ferodo może za twarde?
Awatar użytkownika
Flaw
Administrator
Kontakt:

Klocki raczej piszczą niż brzęczą.
h e d o n i z m
Awatar użytkownika
Łysownia

Dzisiaj w ramach testu włożyłem stare klocki i cisza:) później znowu nowe i hałasują. Tyle że tamte stare nie mają nacięć a nowe chyba 3 albo 4 jak dobrze pamiętam
ODPOWIEDZ