Tuning wydechów

jesteś ciekaw co na ten temat uważają pozostali użytkownicy? Pisz tutaj
zaskar

Witam!
Zakupiłem xt'ka w którym ktoś wcześniej zdjął (rozwiercił nity) czarny dekiel (nakładkę na wydech) i wiertarką robiąc otwory dookoła wyciął zamknięcie wydechu wraz z rurą. Efektem tego jest oczywiście zwiększony hałas i o czym się przekonałem po przelocie odcinka z dużą prędkością stracenie gumowych osłon na czarnym deklu. Wytopiły się od temperatury. Pytanie brzmi, czy ktoś z forumowiczów posiada zdjęcia jak wygląda końcówka wydechu po zdjęciu czarnego dekla? Czy rura wylotowa w wydechu jest umieszczona na środku, czy też na jednym z boku? Jaką długość ma rura od zamknięcia tłumika do kolanka 45 stopni, a jaką długość ma rura do wewnątrz od zamknięcia tłumika, jeśli jest to do zmierzenia.
Awatar użytkownika
arkadius0

Poprzednik zapewne chciał niskobudżetowo zrobić sobie ala "sportexhaust" i wywalił cały tylni dekiel lub tylko rurę końcową. Nie wiedział zapewne, że to tłumik trzy komorowy i tak to po prostu spartolił. Na początku komina, w tym stożku jest jeszcze katalizator. Nie podam Ci długości od dekla do kolana, ale oryginalna rura wylotowa na pewno jest centralnie osadzona i wygięta w stronę otworu tej nakładki.
Wygląda to tak:

Obrazek Obrazek

Nie wiem jakie spustoszenie tam koleś zrobił, ale mogę mieć jeszcze te rurki końcowe i wewnętrzne być może też.

Link do operacji WYBEBESZANIA wydechu. Nie mojego.
- gmole silnika wg SW-Motech / HOLAN - nieaktualne
- gmole owiewek wg. TOURATECHa - nieaktualne
- stelaże pod kufry na zamówienie - nieaktualne
zaskar

Z tego co widziałem na tym linku co przesłałeś to u mnie wewnątrz brakuje trzeciej rurki i pytanie czy to jest rurka która bezpośrednio przechodzi przez środek dekla i wychodzi na zewnątrz z przełamaniem, czy też jedna jest w brakującym miejscu, a następna nie wiadomo jak głęboko wybiera spaliny z ostatniej komory i przechodzi na zewnątrz. Co do tych rurek które posiadasz, jesteś w stanie przesłać jakieś foty? Ewentualnie jakiś handel wchodzi w grę? U mnie wygląda to tak:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, 10:16 przez zaskar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
arkadius0

W tylnym deklu jest tylko jedna centralna rurka, która wychodzi na zewnątrz. Te trzy rurki, które tam widać, to są pomiędzy 2 a 3 komorą. Pomiędzy 1 a 2 jest jedna rurka przez przegrodę.

Jeżeli masz wywaloną tylko rurkę z dekla, to możesz to naprawić, ale jeśli wyciągną jeszcze którąś ze środka, to bym się tym raczej już nie zajmował, bo nie możesz włożysz po prostu tej rurki do środka. Ona była szczelnie osadzona w przegrodzie i zgrzana. Bez tego może dzwonić.

Poszukam tych rurek i zrobię zdjęcia, jak będziesz chciał, to za browarka mogę Ci je oddać. Pokryjesz tylko koszt przesyłki.
- gmole silnika wg SW-Motech / HOLAN - nieaktualne
- gmole owiewek wg. TOURATECHa - nieaktualne
- stelaże pod kufry na zamówienie - nieaktualne
zaskar

Z góry wielkie dzięki, myślę, że jak dojdzie w przyszłości do spotkania, to na jednym browarku się nie skończy. Pozdro!
ODPOWIEDZ